NiBlog - Mrtnovo spletno smetišče

Send e-mail

Search

SiteMap

Home

Last 5

Top 5

Info

Friedensreich Hundertwasser

Iz Wikipedije, proste enciklopedije:

Friedrich Stowasser (bolje poznan pod imenom Friedenreich Hundertwasser), avstrijski umetnik, slikar, arhitekt, * 15. december 1928 na Dunaju; † 19. februar 2000 na Tihem oceanu v bližini Nove Zelandije).

Ker je”sto” slovanska beseda za ”hundert”, si je Friedrich Stowasser nadel umetniško ime Hundertwasser, včasih pa se je imenoval tudi hyaku-sui, kar je japonski prevod njegovega priimka. Njegove slike je oblikoval s pomočjo mehkih naravnih oblik in spiral. Inspirirala ga je dunajska secesija, iz tega pa je avstrijski “akcijski slikar” razvil svoj edinstven stil. Priljubljenost in visoka prodajanost del, je Hundertwasserja povzdignila v sam vrh svetovne slave. A njegova druga nova domovina je postala Nova Zelandija in njegov dom Regentag, nedokončana tovorna ladja. Na povratku iz Tihega Oceana na Queen Elizabeth II je 72-letni Hundertwasser 19. februarja 2000 umrl zaradi srčnega infarkta. L. 2004 je bil Hundertwasserju v čast v Uelzenu uprizorjen muzikal.

Znameniti avstrijski umetnik, predvsem slikar in kipar Friedensreich Hundertwasser me je navdušil predvsem s svojo arhitekturo.

Ob mojem obisku Dunaja in prvem ogledu Kunst Haus Wien in Hundertwasserhaus me je njegov slog preprosto prevzel. Od mojega prvega srečanja z to "odštekano" arhitekturo skoraj ne morem obiskati avstriske prestolnice, ne da bi se vsaj zapeljal mimo katerega izmed objektov, ki jim je Hundertwasser vdahnil svoj pečat.

V prihodnosti, ko bom imel nekaj več časa, bom na to temo nedvomno spisal še kaj in tudi objavil slike s svoje lanskoletne poti "Po Hundertwasserjevih sledeh" po Avstriji.

 
© 2006 MrTn crazy designs. Valid CSS & HTML.